Nr: #8192 Info: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/budujcom/public_html/index.php at 19 line
Buduj.com.pl - Portal budowlany
Nr: #8192 Info: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/budujcom/public_html/ads/libraries/lib-db.inc.php at 76 line

Dachówki z klasą

Historia architektury w praktyce udowodniła trwałość ceramicznego pokrycia dachowego. Kontynuacja tej chlubnej tradycji zależy przede wszystkim od utrzymania wysokich reżimów jakości podczas jego produkcji.

Podstawowym surowcem do produkcji dachówek jest glina. Od jej jakości zależy, czy i jakich zabiegów będzie trzeba dokonać, aby wyprodukowane dachówki spełniały wszystkie oczekiwania zarówno producenta jak i inwestora. Powstawanie dachówek zaczyna się od starannego mieszania gliny z innymi materiałami, polepszającymi jej plastyczność. Wszystko razem rozdrabiania się, mieli i przeciera, utrzymując jednocześnie w odpowiedniej wilgotności. Tak przygotowany surowiec przechodzi tzw. leżakowanie, a następnie trafia do pras i form nadających kształt przyszłej dachówce. Te są następnie suszone (ewentualnie angobowane) i wypalane w piecu, gdzie cały proces sterowany jest elektronicznie.
 
Certyfikaty zostają w tyle
Od 2004 roku certyfikacja wyrobów jest dobrowolna. Zakłady Röben Ceramika Budowlana ze Środy Śląskiej posiadają takie dokumenty zarówno na dachówkę, jak i na cegłę klinkierową. Badania i certyfikacja przeprowadzane są raz w roku w Dreźnie. Zajmują się tym: Güteschutz Ziegel Nordost e.V. (certyfikacja) oraz Bautest Dresden GmbH (badania).
 
Polska Norma PN-EN 1304:2007 zobowiązuje między innymi producentów do przeprowadzania raz w roku badań na mrozoodporność. Badania według wyżej wymienionej normy przeprowadza się krótkimi (150) lub długimi (50) cyklami zamrażania i rozmrażania, obserwując zachowanie materiału. - W Polsce znajdują się dwie zamrażarki do tego typu badań – mówi Teresa Kopiec, kierownik firmowego laboratorium – Pierwsza znajduje się w Polskim Centrum Badań i Certyfikacji w Gdańsku, druga… u nas – kończy z uśmiechem. Zadaniem laboratorium firmy jest również pobieranie próbek surowca na każdym etapie produkcji. Pozwala to na błyskawiczną reakcję w chwili wykrycia odchyleń od założonych procedur i norm jakościowych. - Ponad 30% wyprodukowanej u nas dachówki trafia do Niemiec, a ten odbiorca należy do wyjątkowo wymagających. Jak dotąd nie mieliśmy na tym tle żadnych problemów, a to o czymś świadczy - konkluduje Krzysztof Omilian koordynator ds. regionów.
 
Trzeba zawołać fachowca
Ważnym, a często niedocenianym przez klientów, jest moment wyboru ekipy dekarskiej. Dobry fachowiec jest skarbem, za pracę którego warto zapłacić więcej. Zanim zostanie spisana umowa opłaci się sprawdzić, jak radziła sobie ekipa u innych klientów. - Chociaż jesteśmy tylko producentem dachówki – tłumaczy Krzysztof Omilian – opracowaliśmy szereg zaleceń, których przestrzeganie gwarantuje wykonanie mocnego, trwałego i bezpiecznego dachu.
 
Przykładem może być zalecane klamrowanie po skosie co trzeciej układanej dachówki. Dla przyspieszenia prac i obniżenia kosztów wykonawcy i inwestorzy czasem rezygnują z ich założenia. Dopóki takie pokrycie dachowe nie zetknie się z huraganowym wiatrem, zapewne nikomu nic się nie stanie. Gdyby jednak miało to miejsce - co jak się okazuje nie jest już w naszym klimacie takim wyjątkiem – lepiej dmuchać na zimne.
 
 

typ dachówki
Monza Plus
Bornholm
Fleming
Wymiary (dł./ szer.)
ok. 464 mm / 304 mm
ok. 444 mm / 285 mm
ok. 445 mm / ok. 285 mm
szt. / m2
ok. 9,8
ok. 12,5
ok. 12,6
waga 1 szt.
ok. 3,8 kg
ok. 3,8 kg
ok. 3,3 kg
waga 1 m2 dachu
ok. 37,24
ok. 47 kg
ok. 41,6
dostępne kolory
czarno-brązowy, antracyt, miedziany, kasztanowy
czarno-brązowy, czerwony naturalny, miedziany, kasztanowy
czarno – brązowy, brązowy, jesienny liść, rustykalny, kasztanowy, miedziany, naturalny,
mrozoodporność
150 cykli
150 cykli
150 cykli
gwarancja
30 lat
30 lat
30 lat
Zalecany kąt nachylenia dachu 
 
22o
 
22o
 
22o
Minimalny kąt nachylenia dachu (przy zastosowaniu dodatkowych zabezpieczeń)
 
16O
 
19o
 
16O

Parametry techniczne mogą ulegać niewielkim zmianom
 

Tekst dostarczony przez:

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright by buduj.com.pl © 2006 - 2024

Developed by Brodex | projekt graficzny: Marcin Gleń
serwery tani hosting w aBajt