Nr: #8192 Info: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/budujcom/public_html/index.php at 19 line
Buduj.com.pl - Portal budowlany
Nr: #8192 Info: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/budujcom/public_html/ads/libraries/lib-db.inc.php at 76 line

Przepis na przyjaciół

ROBEN

Grillowanie to doskonały sposób spędzania wolnego czasu w towarzystwie rodziny, przyjaciół i znajomych. Grille zwykle zaczynamy rozstawiać z początkiem czerwca, gdy pojawia się słońce i temperatura pozwala na dłuższe przebywanie na świeżym powietrzu. Jednak, czy nie byłoby miło relaksować się przy smakowitych potrawach przez okrągły rok? Móc oszczędzić sobie i swoim gościom zapachu smażonego tłuszczu unoszącego się po domu przed i po spożytym posiłku. Czy jest to w ogóle możliwe?

Grill zimą? Każdy może zorganizować grillowe przyjęcie. Obfitość i zróżnicowanie cenowe akcesoriów niezbędnych do upichcenia czegoś na węglu drzewnym sprawia, iż grillowanie stało się rozrywką bardzo powszechną. Na polskim rynku dostępna jest szeroka oferta grilli - od prostych przenośnych urządzeń na metalowych nóżkach, przez eleganckie mini-bary do grilli stacjonarnych i coraz bardziej popularnych grilli jednorazowych. W krajach, takich jak Stany Zjednoczone czy Australia, gdzie tradycja grillowania jest znacznie starsza niż u nas, przywiązanie do potraw skwierczących na rozżarzonych węglach jest większe. Tam też ogromną popularnością cieszą się majestatyczne, kunsztownie ozdobione, bądź też o prostym, rustykalnym obliczu grille wykonane z cegły oraz innych materiałów.

Najlepszym budulcem na wykonanie takiego grilla jest cegła klinkierowa. Jej duża wytrzymałość na wysokie temperatury i urazy mechaniczne sprawia, że stawiając grill w ogrodzie lub na tarasie możemy cieszyć się nim przez długie lata bez potrzeby jego renowacji. Ponad to, koszty jego konserwacji są minimalne i, jeśli zajdzie taka potrzeba, zaczniemy o nich myśleć dopiero po kilku, jeśli nie kilkunastu latach. Cegła klinkierowa doskonale magazynuje ciepło, przez co zużycie węgla drzewnego jest mniejsze, a smakołyki dłużej pozostają ciepłe. Do tego dochodzi olbrzymi wybór kolorów cegły. Od tradycyjnej czerwonej, przez zieloną, błękitną i czarną, aż po perłowo-białą. To, co jest w tym wszystkim najlepsze, to możliwość i łatwość wykonania takiego grilla samemu lub wraz z całą rodziną. Wystarczy zakupić cegły, zaprawę, ozdoby (kwestia gustu) i znaleźć wolną chwilę okraszoną szczyptą dobrych chęci.

Nawet zimą, gdy mróz lepi kryształy sopli na gałęziach drzew, nie ma problemu z rozpaleniem brykietów, ułożeniem węgla i pozostawieniem mięsa na pewien czas – niech się robi. Do chwili, gdy potrawy nie będą gotowe, możemy przyjąć gości w przytulnie rozgrzanym, świeżo pachnącym domu nic im o uczcie nie wspominając. Gdy nagadamy się do syta nadejdzie czas, że gospodarz bądź gospodyni domu znikną na chwil dwie w zasypanym białym puchem ogrodzie i voila! – czapki z głów – jedzenie na stole. Zapewniam, że jeśli tylko czerpiemy przyjemność z częstych odwiedzin rodziny, przyjaciół, czy znajomych, to taki grill, poza ucztą dla oka i żołądka, zagwarantuje nam tę przyjemność przez okrągły rok.

Tekst dostarczony przez: Yasna Communications Sp. z o.o.

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright by buduj.com.pl © 2006 - 2024

Developed by Brodex | projekt graficzny: Marcin Gleń
serwery tani hosting w aBajt